Co musi się znaleźć w barze z jedzeniem

Właściwie każdy klient restauracji widzi wyłącznie udekorowaną salę i kelnerów, którzy roznoszą zamówienia. Nie ma natomiast pojęcia, co dzieje się za zapleczu: jaki tam czasami jest nerwowy gwar i ile osób musi tam pracować, by dania były smaczne o gotowe na czas. Klientów wprawdzie nie wpuszcza się na zaplecze, niemniej jednak o kulisach powstawania dań można przeczytać w internecie.

W kuchni znajdują się rozmaite kuchnie gastronomiczne nastawne restoquality. To na nich organizowane są wszystkie gotowane potrawy i odgrzewane zupy. Najczęściej w każdej kuchni znajduje się kilka takich stanowisk, by móc przygotować kilka różnych potraw dla gości w tym samym czasie. Przy tym w kuchni restauracyjnej znajdują się również restoquality kuchnie gastronomiczne z piekarnikiem. Sporo zapiekanek i dań mięsnych przygotowywanych jest właśnie w piekarniku. Te w kuchniach gastronomicznych charakteryzują się tym, że bardzo szybko osiągają żądaną temperaturę i są bardzo pojemne. To sprawia, że można w nich przygotować kilka dań równocześnie. Wielu pracowników restauracji zaczynało swój staż od przysłowiowego zmywaka. Dziś jednak ręcznie zmywa się mało. Znacząca większość tego typu prac wykonują zmywarki uniwersalne redfox. Naczynia wystarczy tylko wstępnie opłukać w zlewie, a resztę zrobi zmywarka. Najczęściej również w restauracji znajduje się wyparzarka do szkła, w której myje się szklanki i kieliszki. Do wielkich przemysłowych zmywarek trafiają garnki, rondle i patelnie. Dzięki silnym detergentom i osiąganiu wysokiej temperatury z naczyń schodzi dosłownie trwały brud i przypalony tłuszcz.
Więcej: piece konwekcyjno parowe retigo.